aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Nalewka z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna nalewka z czarnego bzu.

Nalewka z czarnego bzu

Składniki:

Nalewka z czarnego bzu

 

  • 1,5 kg czarnego bzu
  • 120 liści
  • 1 kg cukru
  • 0,75 litra spirytusu
  • 1 litr wody
  • 20 g kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu dokładnie myjemy, oddzialeamy od gałązek. Zamiast owocó czarnego bzu można dodać owoce aronii, malin, jeżyn lub zrobić mieszaną nalewkę. Następnie umyte i świeże zerwane liście wiśni wkładamy do garnka, dodajemy owoce czarnego bzu i gotujemy ok 15-20 minut pod przykryciem. Następnie odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy aż do rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu dolewamy spirytus i rozlewamy do butelek. Butelki przechowujemy w ciemnych miejscach.