WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Nalewka z czarnego bzu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nieco inaczej przygotowywana nalewka z uwagi na to, że owoce czarnego bzu są trujące bez obróbki cieplnej. W smaku i właściwościach wyjątkowa.

Nalewka z czarnego bzu

Składniki:

Nalewka z czarnego bzu

 

  • 800 g owoców czarnego bzu
  • 500 ml wody
  • 700 ml wódki
  • 200 ml spirytusu
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Nalewka z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu wybieramy tylko mocno dojrzałe i odrywamy z szypułek. Płuczemy dokładnie i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i wkładamy pokrojona w plastry cytrynę.

Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Odcedzamy, a do przestudzonego soku dolewamy alkohol i przelewamy do dużego słoja. Zakręcony, odstawiamy na tydzień.

Po tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy z nastawem.

Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 3 miesiące.