Sposób przygotowania:
Nalewka z czarnego bzu
Owoce czarnego bzu wybieramy tylko mocno dojrzałe i odrywamy z szypułek. Płuczemy dokładnie i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i wkładamy pokrojona w plastry cytrynę.
Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Odcedzamy, a do przestudzonego soku dolewamy alkohol i przelewamy do dużego słoja. Zakręcony, odstawiamy na tydzień.
Po tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy z nastawem.
Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 3 miesiące.
Zagotowujemy i gotujemy jeszcze 5-10 minut. Odcedzamy, a do przestudzonego soku dolewamy alkohol i przelewamy do dużego słoja. Zakręcony, odstawiamy na tydzień.
Po tym czasie zagotowujemy wodę z cukrem i mieszamy z nastawem.
Rozlewamy do butelek i odstawiamy na minimum 3 miesiące.