WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 840]

Nalewka z granatu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nalewka o pięknym kolorze i dość ciekawym, lekko słodko - cierpkim smaku, przełamanym sokiem z cytryny.

Nalewka z granatu

Składniki:

Nalewka z granatu

 

  • 2 duże, słodkie granaty
  • 1 l wódki
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 0,5 cytryny

Sposób przygotowania:

Nalewka z granatu
Pestki z granatu dokładnie wyjmujemy z owoców i usuwamy wszelkie białe błonki.

Przesypujemy do słoja i zalewamy alkoholem. Zakręcamy i odstawiamy na ok 4 tygodnie. 
Po tym czasie alkohol zlewamy, a pozostałe owoce zasypujemy cukrem z dodatkiem soku z cytryny. 

Zostawiamy na ok tydzień, często potrząsając, po czym dokładnie odciskamy i łączymy z alkoholem. 

Odstawiamy na ok miesiąc. Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek.