Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny i bardzo zdrowy dżem ze składników pełnych witamin i składników mineralnych. Działają uodparniająco.

Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży  Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży

 

  • 1 szklanka aronii
  • 1 szklanka pigwowców po wydrążeniu
  • 1 szklanka owoców dzikiej róży po wydrążeniu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży

ETAP 1:

Z owoców dzikiej róży odciąć końcówki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Opłukać.

Owoce pigwowca przekroić na pół i wyjąc pestki. Opłukać. Aronię opłukać.

Włożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą i dusić pod przykryciem około pół godziny aż składniki zmiękną. Ostudzić i zmiksować, zblendować lub rozgnieść owoce łyżką. Ja to zrobiłam łyżką.

Dodać cukier i pogotować jeszcze 10 minut. Włożyć gotujący do wyprażonych słoików lub przeznaczyć na bieżące wykorzystanie.

Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży
Najbardziej pracochłonny etap przygotowania dżemu
Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży
Przygotowane owoce pigwowca i dzikiej róży.
Dżem z owoców pigwowca, aronii i dzikiej róży
Składniki dżemu przygotowane do gotowania