paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Nalewka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna nalewka z owoców pigwy na spirytusie . Do nalewki dodane zostały do smaku rum oraz skórka z pomarańczy

Nalewka z pigwy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Nalewka z pigwy

 

  • pigwa 2 kg
  • spirytus 1,5 litra
  • cukier 3-4 szklanki
  • rum 100 ml
  • skórka pomarańczowa z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigwy
Owoce pigwy zetrzeć na tarce. Połowę owoców wsypać do słoja dodać skórkę z pomarańczy i zasypać 1,5 cukru. Włożyć na cukier drugą połowę owoców i zasypać drugą połową cukru. Zakręcić słoik i odstawić na tydzień w ciemne miejsce. Po tygodniu odkręcić i wlać spirytus oraz rum. Zakręcić i odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie znów odkręcić i przelać nalewkę przez sito lub gazę tak aby na sicie zostały owoce. Nalewkę zlać do butelek i pozostawić do sklarowania na 2-3 miesiące.
Nalewka z pigwy
Owoce pigwy opłukać osuszyć zetrzeć na tarce.
Nalewka z pigwy
Połowę owoców wsypać do słoja dodać skórkę z pomarańczy i zasypać 1,5 cukru. Włożyć na cukier drugą połowę owoców i zasypać drugą połową cukru. Zakręcić słoik i odstawić na tydzień w ciemne miejsce.