Sposób przygotowania:
Nalewka z pigwy
1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Puszczą wtedy więcej soku.
2. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni.
3. Następnie dolewamy alkohol, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy.
4. Nalewkę odcedzamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 4-5 miesięcy.
2. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni.
3. Następnie dolewamy alkohol, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy.
4. Nalewkę odcedzamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 4-5 miesięcy.