sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Nalewka z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wiosna nareszcie dopisała. To idealna pora na zorganizowanie grilla lub pikniku. Do dań i deserów polecam pyszną nalewkę z pigwy.

Nalewka z pigwy

Składniki:

Nalewka z pigwy

Składniki

  • 2 kg pigwy
  • 1 kg cukru
  • 750 ml wódki
  • 250 ml spirytusu

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigwy
1. Owoce dokładnie myjemy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Puszczą wtedy więcej soku.

2. Przekładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Nakrywamy gazą i odstawiamy na 3 dni.

3. Następnie dolewamy alkohol, zakręcamy słój i odstawiamy na 4 tygodnie, od czasu do czasu potrząsamy.

4. Nalewkę odcedzamy. Przelewamy do butelek i odstawiamy na 4-5 miesięcy.