allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Nalewka z pigwy wg allice

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna nalewka z pigwy na jesienne i zimowe wieczory.

Nalewka z pigwy wg allice

Składniki:

Nalewka z pigwy wg allice

 

  • 1 kg pigwy,
  • 1/2 l. spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • 1/2 l wódka 45%

Sposób przygotowania:

Nalewka z pigwy wg allice
Pigwę umyc, Każdy owoc wypestkowac i pokroic na małe kawałeczki. Owoce zasypac cukrem i odstawic na około 10 dni. Można 2-3 razy przemieszac aby cały cukier się rozpuścił. Po tym czasie sok zlac z owoców i połączyc ze spirytusem. Owoce zalac wódką i odstawic na około 2 tygodnie. Po tym czasie wódkę zlac z owoców i przefiltrowac. Połączyc spirytus z wódką i dobrze wymieszac. Jeżeli ktoś chce słabszą nalewkę można dodac trochę wody źródlanej. Nalewkę rozlac do butelek, zakręcic i odstawic na minimum 3 miesiące.