kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 893]

Książka Kucharska: Domowe nalewki owocowe

Nalewka z płatków róży

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niezwykle aromatyczna, słodka i pyszna. Tak w skrócie można opisać tą nalewkę. Nic nie pachnie tak pięknie jak aromat płatków róży. Idealna na długie jesienne wieczory.

Nalewka z płatków róży

Składniki:

Nalewka z płatków róży

podstawowe

  • 50g płatków róży
  • 250g cukru
  • 1l wódki
  • 200ml rumu

Sposób przygotowania:

Nalewka z płatków róży
Płatki róży zbieramy najlepiej w słoneczny dzień. Odrywamy w czasie zrywania białe końcówki płatków.

Płatki róży myjemy, odsączamy na sitku i wsypujemy do szklanego słoja razem z cukrem. Wódkę mieszamy z rumem. Zalewamy płatki. Pozostawiamy w zacienionym miejscu na 3 tygodnie przez pierwsze dni codziennie mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Po tym czasie przefiltrowujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zapominamy o niej aż do jesiennych wieczorów 