WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 846]

Nalewka z winogron

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przy okazji produkcji wina, wykorzystałam część winogron do przygotowania nalewki. Ma bardzo ciekawy, lekki smak i bardzo ładnie się klaruje.

Nalewka z winogron

Składniki:

Nalewka z winogron

 

Sposób przygotowania:

Nalewka z winogron
Winogrona myjemy i osuszamy. Jeśli mamy większe, kroimy na pół. Przekładamy do słoika, dodajemy laskę wanilii, goździki i cynamon. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok 2 miesiące. 

Po tym czasie płyn zalewamy, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na trzy tygodnie. Odciskamy i zalewamy ze spirytusem. Mieszamy, filtrujemy i rozlewamy do butelek. 

Odstawiamy, aby dojrzała na kilka tygodni.