jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Nalewka żurawinowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonała nalewka żurawinowa polecana na chłodne dni

Nalewka żurawinowa

Składniki:

Nalewka żurawinowa

 

  • 25 dag żurawin
  • 1 litr wódki 45%
  • 0,1 litra spirytusu
  • 0,1 litra wody
  • 10 dag cukru
  • 3 suszone śliwki

Sposób przygotowania:

Nalewka żurawinowa
Dobrze przemarznięte żurawiny opłukać, lekko rozgnieść.
Wsypać do gąsiorka, dorzucić pokrojone suszone śliwki.
Zalać wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Do syropu przyżądzonego z wody i cukru dodać zanim ostygnie spirytus.
Wódke z żurawin przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno.
Do naczynia z syropem i spirytusem, dokładnie zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.

Tagi:

śliwki