Sposób przygotowania:
Nalewka żurawinowa
Dobrze przemarznięte żurawiny opłukać, lekko rozgnieść.
Wsypać do gąsiorka, dorzucić pokrojone suszone śliwki.
Zalać wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Do syropu przyżądzonego z wody i cukru dodać zanim ostygnie spirytus.
Wódke z żurawin przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno.
Do naczynia z syropem i spirytusem, dokładnie zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.
Wsypać do gąsiorka, dorzucić pokrojone suszone śliwki.
Zalać wódką, odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie.
Do syropu przyżądzonego z wody i cukru dodać zanim ostygnie spirytus.
Wódke z żurawin przesączyć przez gazę, owoce wycisnąć przez płótno.
Do naczynia z syropem i spirytusem, dokładnie zmieszać wstrząsając.
Odstawić na 24 godziny.
Gotową nalewkę wlać do półlitrowych butelek, zakorkować. Przechowywać nalewkę w ciemnym i chłodnym miejscu co najmniej 4 miesiące.