marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Napój z białej czekolady z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Napój z białej czekolady z dodatkiem alkoholu, tudzież likieru lub wódek smakowych lub czystych sprawdzają się w okresie świąteczno-karnawałowym,a także spotkaniach towarzyskich.

Napój z białej czekolady z ajerkoniakiem

Składniki:

Napój z białej czekolady z ajerkoniakiem

 

  • 2 całe tabliczki czekolady białej bez dodatków,
  • 1/2 garnuszka mleka 3,2 % lub śmietanki 30 %,
  • 3/4 szklanki ajerkoniaku.

Sposób przygotowania:

Napój z białej czekolady z ajerkoniakiem
Czekoladę białą rozpakować i połamać oraz wrzucić do rondelka lub garnuszka i zalać mlekiem lub śmietanką do po- łowy objętości naczynia. Rozpuścić, cały czas mieszając, by masa nie wykipiała lub nie przypaliła się od dna. Następnie dolać ajerkoniaku i ponownie zamieszać dobrze i odstawić naczynie na bok lub wyłączyć palnik. Napój lekko ostudzić i przelać do czterech niewysokich czarek lub kubeczków kamionkowych do grzańca i podawać na ciepło.