mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Norweski deser jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny deser z jabłek i smietanki

Norweski deser jabłkowy

Składniki:

Norweski deser jabłkowy

 

  • 4 szklanki startych (zmielonych) herbatników
  • 1 kg jabłek (do gotowania) - można użyć gotowego musu jabłkowego ze słoika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżkami cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Norweski deser jabłkowy
Herbatniki podpiekam na patelni na jasnobrązowy kolor i odstawiam. Jabłka obieram, ścieram na tarce i rozgotowuję z cukrem i cynamonem - odstawiam. Śmietanę ubijam na sztywno z 2 łyżkami cukru. Do salaterek albo pucharków nakładam: jabłka, herbatniki, śmietana, jabłka, herbatniki, aż do wyczerpania składników. Przygotowane pucharki wstawiam do lodówki na godzinę.