agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

nugat

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

nugat bardzo dobre.............

nugat

Składniki:

nugat

 

  • Orzechy włoskie 15 dkg
  • Cukier 25 dkg
  • Miód ¼ szklanki
  • Woda ½ szklanki
  • Białka 3 sztuki
  • Wafle 2 płaty

 

Sposób przygotowania:

nugat
Zagotować cukier z wodą- na gęsty syrop, wlać do syropu lekko zrumieniony miód. Oddzielnie ubić w dużym garnku białka na sztywną pianę i wlewać po trochu gorący syrop z miodem, ubijając cały czas na ogniu, aż zacznie odstawać od dna. Wówczas wrzucić posiekane orzechy, wymieszać i nałożyć masę na płat wafla. Wyrównać masę nożem. Przykryć drugim płatem wafla, wyrównać brzegi i przykryć deseczką- do wystygnięcia.