marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Nugat orzechowy z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nugat można serwować z różnymi dodatkami prócz orzechów włoskich lub laskowych,np. z sezamem białym lub łuskanymi płatkami migdałowymi.

Nugat orzechowy z sezamem

Składniki:

Nugat orzechowy z sezamem

 

  • 50 dkg.cukru,
  • 20 dkg.miodu płynnego,
  • 6 białek,
  • 1 łyżka octu,
  • 1/4 l.wody,2-3 pełne łyżki sezamu białego,
  • 40-50 dkg.orzechów laskowych,
  • wanilia(rdzeń waniliowy),
  • 2 duże kwadratowe andruty.

Sposób przygotowania:

Nugat orzechowy z sezamem
Orzechy pokroić na cienkie paski, wodę ugotować do stanu wrzenia, miód rozgrzać. Cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop 3 stopnia "do piórka", dodać miód i wygotować do gęstości 3 stopnia. Z białek ubić gęstą pianę, następnie wlewać cienkim strumieniem gęsty syrop do piany, dalej ubijając. Wstawić razem z kociołkiem lub miską na parę i dalej ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje i piana zacznie się rwać przy trzepaczce. Wyjąć trzepaczkę, opłukać, a do masy dodać posiekane orzechy laskowe, wanilię oraz sezam i starannie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć łyżkami na andru- -ty i rozsmarować po całej powierzchni oraz przykryć drugim waflem i docisnąć deseczką. Jak zastygnie masa, to pokroić ostrym nożem w trójkąty lub romby i podawać na talerzu lub półmisku. Smacznego!.