Sposób przygotowania:
Nugat orzechowy z sezamem
Orzechy pokroić na cienkie paski, wodę ugotować do stanu wrzenia, miód rozgrzać. Cukier zalać wrzącą wodą, dodać ocet, ugotować syrop 3 stopnia "do piórka", dodać miód i wygotować do gęstości 3 stopnia. Z białek ubić gęstą pianę, następnie wlewać cienkim strumieniem gęsty syrop do piany, dalej ubijając. Wstawić razem z kociołkiem lub miską na parę i dalej ubijać tak długo, aż masa zgęstnieje i piana zacznie się rwać przy trzepaczce. Wyjąć trzepaczkę, opłukać, a do masy dodać posiekane orzechy laskowe, wanilię oraz sezam i starannie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć łyżkami na andru- -ty i rozsmarować po całej powierzchni oraz przykryć drugim waflem i docisnąć deseczką. Jak zastygnie masa, to pokroić ostrym nożem w trójkąty lub romby i podawać na talerzu lub półmisku. Smacznego!.