msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Obiadowa wątróbka drobiowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybki,smaczny obiadek z wątróbki drobiowej.Tani a bardzo apetyczny.

Obiadowa wątróbka drobiowa. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Obiadowa wątróbka drobiowa.

 

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 średniej wielkości cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 płaska łyżka przyprawy uniwersalnej np,Kucharek
  • 2 czubate łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • garść natki pietruszki
  • 1 szklanka zimnego mleka

Sposób przygotowania:

Obiadowa wątróbka drobiowa.
Wątróbki dokładnie opłukać w zimnej wodzie.Oczyścić z błonek i przekrawać na połowy.Osączone z wody zalać zimnym mlekiem. Cebule obrać,opłukać i osączyć.Pokroić na półplastry lub drobniej.Lekko posolić. Wątróbkę osączyć z mleka.Oprószyć lekko mąką,otrzepać z nadmiaru i kłaść na rozgrzany na patelni olej.Smażyć na rumiano z obu stron.Oprószyć pieprzem,dodać cebule i dusić razem na małym ogniu,aż stanie się szklista.Podlać ok.200 ml wody,wsypać przyprawę uniwersalną do zup i dań oraz wlać sos sojowy.Dusić razem ok.10 minut na małym ogniu pod przykrycie,co pewien czas mieszając.Gotową wątróbkę posypać posiekaną natką pietruszki. Można podawać z ziemniakami z wody lub ryżem.Jako dodatek zrobiłam mizerię,ale świetnie też pasuje ogórek małosolny bądź kiszony.
Obiadowa wątróbka drobiowa.
Wątróbkę osączyć,oprószyć mąką iusmażyć na rozgrzanym oleju.
Obiadowa wątróbka drobiowa.
Do wątróbki wsypać pokrojoną cebulę i oprószyć pieprzem.
Obiadowa wątróbka drobiowa.
Potrawkępodlać wodą,doprawićprzyprawą,sosem sojowym i posypać natką.