Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ocet owocowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Na Ocet owocowy obierzyny z owoców oraz całe owoce pokrojone w kostkę włożyć do słoja i zalać

Ocet owocowy

Składniki:

Ocet owocowy

 

  • obierzyny z owoców
  • całe owoce

Sposób przygotowania:

Ocet owocowy
Obierzyny z owoców oraz całe owoce pokrojone w kostkę włożyć do słoja i zalać wrzącą wodą. Po 14 dniach dodać następną porcję obierzyn i zalać ponownie wrzątkiem. Słój obwiązać rzadkim płótnem lub gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. Po 8-10 tygodniach płyn w słoju zmieni się w bardzo dobry ocet. Należy go przefiltrować i zlać do butelek. Smak i zapach domowego octu owocowego można uszlachetnić, robiąc z niego ocet aromatyzowany, który jest niezastąpionym dodatkiem do sosów, majonezów i zakwaszania sałatek.