Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ocet owocowy podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jest to podstawowy ocet owocowy, na bazie którego robimy ocet aromatyzowany - niezastąpiony dodatek do sosów, majonezów i sałatek

Ocet owocowy podstawowy

Składniki:

Ocet owocowy podstawowy

 

  • obierzyny owocowe
  • całe owoce.

 

Sposób przygotowania:

Ocet owocowy podstawowy
Obierzyny z owoców i całe owoce (np jabłka, gruszki), pokrojone w kostkę włożyć do słoja i zalać wrzącą wodą. Po 14 dniach dodać następną porcję obierzyn i owoców i zalać ponownie wrzątkiem.Słój obwiązać rzadkim płótnem lub gazą i pozostawić w ciepłym miejscu. po 8 - 10 tygodniach płyn w słoju zmieni w bardzo dobry ocet. Należy go przefiltrować i zlać do butelek. Smak i zapach domowego octu owocowego można uszlachetnić, robiąc z niego ocet aromatyzowany.