Sposób przygotowania:
Ochazuke wg Buni :
A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?
tamagochi75
Babciagramolka
Hi hi- ja dostałam produkty z Japonii od koleżanki . Ale w sumie chyba w sklepach z orientalną żywnością powinno być. Herbata zielona może być normalna, zaparzyć razem z tzw ryżem dmuchanym ( smakuje dokładnie tak jak by zieloną herbata popijać ten ryż dla dzieci ) , Nori do shusi powinno być , tuńczyk suszony w płatkach i Dashi też .Rzodkiew biała chyba też jest .Reszta również. Eksperymentuję z tymi smakami bo w wersji japońskiej to raczej dla nas za orientalne- mają jednak specyficzny smak.
charliethepunk
Ryz musi byc koniecznie przestudzony, zeby nie zabarwial zupy. Pozatym japonczycy myja ryz (7 razy) bo z reguly zawiera na sobie pozostalosci z polerowania, lub talk(rakotworczy).
Jak zrobic prawdziwy japonski bulion:
1. Ugotuj wode z "dried kelp" i bonito flakes (zamiast tego mozna dac dashi i jakakolwiek sushona rybe) dashi dodaje sie nie wiecej niz mala lyzeczke :D stad zapach - zadaniem dashi jest spotegowanie smaku i swiezosci glownego skladnika (mieso, ryba, tofu)
2. Dodaj troche mirin (slodkie wino ryzowe) albo syropu (jak nie mam mirin daje klonowy)
3. Dodaj pora pokrojonego w skosne plastry
4. Marchewka w kostke
5. jesli chcesz to troche sosu sojowego
6. Dolej sake do gotowania na finish
Rzodkiewka jest akurat duzo smaczniejsza niz daikon, ja bym do zupy dodal jeszcze wakame flakes (wodorosty sushone, ktore sie rozwijaja przy gotowaniu)
oraz korzen lotosa (bo fajnie wyglada w plasterkach) oraz standard . tofu w kostke, spring onions i sezam na wierzch.
sprobujcie zupy miso - z gotowej bazy sie robi, pycha :D polecam
pozdrawiam
Babciagramolka
Dzięki za podpowiedzi .Gorzej będzie z wykonaniem. Potrawy japońskie robię z ciekawości i bardziej interesuje mnie sposób podania . Tu zafascynowało mnie połączenie herbaty i bulionu . Smak suszonego tuńczyka Katsuobuschi jest dla mnie nie do ,,przeskoczenia '' . Przerabiam japońskie przepisy na polskie smaki tak by były do zaakceptowania . Lotosu nie znam- tofu nie znoszę - szczypior moze być , por i sezam też . Czy lotos w puszkach jest do kupienia ?