Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Ochazuke wg Buni :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo japońska zupa jak bym miała powiedzieć .

Ochazuke wg Buni :

Składniki:

Ochazuke wg Buni :

 

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu ( w wersji oryginalnej może być przestudzony - dałam gorący )
  • 1 szklanka ciepłej herbaty Genmaicha ( zielona z prażonym ryżem lub zwykłej zielonej )
  • 1 szklanka wrzącego bulionu Dashi ( zrobiłam z gotowego w proszku )
  • trochę wodorostów Tororo nori
  • kawałek płatu Nori pokrojonych w paseczki
  • 2 łyżki Katsuobuschi ( tuńczyk suszony w cienkich płatkach )
  • 2 utarte na tarce jarzynowej rzodkiewki ( dałam zamiast daikon- japońskiej rzodkwi )
  • 2 łyżki pokrojonego drobnego szczypiorku
  • cawiart zielony ( Wasabi ) lub chrzan Wasabi
  • cawiart czerwony ( lub ikra ryb solona )
  • mięso krewetek ( ja dałam mięso raków )

 

Sposób przygotowania:

Ochazuke wg Buni :
A teraz wrażenia . Wbrew początkowym oporom smak dashi z herbatą jest zupełnie dobry .Przeszkadza mi trochę intensywnie rybi zapach dashi .To samo odnosi się do Katsuobuschi- smak ok - zapach jak dla mnie za intensywny .Tororo nori - wygląd nieciekawy ( robi się galaretowate po włożeniu do zupy )- smak lepszy niż Nori - zapach do przyjęcia . Reszta znana ( cawiart czerwony neutralny, zielony- jak Wasabi , rzodkiewka , szczypiorek i mięso raka - znane ).
Bardzo ciekawy smak . Trochę na początki zapach przeszkadza ale tu trzeba się chyba przyzwyczaić . Ciekawe jak będzie smakować spolszczona wersja ?