Sposób przygotowania:
Ramen drobiowy a`la Igraszki Losu
W miseczce łączymy ze sobą pół łyżeczki startego imbiru z posiekanym ząbkiem czosnku i ½ szklanki sosu sojowego. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy umyte i osuszone filety z kurczaka i marynujemy je minimum 1 godzinę. Zamarynowane filety z kurczaka gotujemy w wodzie około 30 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy. W garnka wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę, grzyby shitake (lub mun), posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chilli i szalotki (bez szczypiorku ) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Po tym czasie bulion przecedzamy . Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki a grzyby w paseczki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
W rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wkładamy do niej jajka i gotujemy 6 minut. Przelewamy je zimną wodą i delikatnie obieramy. Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Na makaronie układamy pokrojony w plasterki filet z kurczaka, pokrojoną wcześniej marchewkę i grzyby, posiekany szczypiorek i umyte grzyby enoki.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem, na środek kładziemy obrane przekrojone na pół jajko i wszystko posypujemy sezamem, serwujemy od razu, smacznego ; )
Wyjmujemy i odstawiamy. W garnka wlewamy bulion, dodajemy obraną marchewkę, grzyby shitake (lub mun), posiekane ząbki czosnku, starty na tarce imbir, posiekaną papryczkę chilli i szalotki (bez szczypiorku ) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
Bulion doprawiamy do smaku sosem sojowym i pieprzem. Po tym czasie bulion przecedzamy . Ugotowaną marchewkę kroimy w plasterki a grzyby w paseczki. Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta.
W rondelku gotujemy wodę, kiedy zacznie wrzeć, wkładamy do niej jajka i gotujemy 6 minut. Przelewamy je zimną wodą i delikatnie obieramy. Do miseczek nakładamy po porcji makaronu. Na makaronie układamy pokrojony w plasterki filet z kurczaka, pokrojoną wcześniej marchewkę i grzyby, posiekany szczypiorek i umyte grzyby enoki.
Wszystko zalewamy gorącym bulionem, na środek kładziemy obrane przekrojone na pół jajko i wszystko posypujemy sezamem, serwujemy od razu, smacznego ; )
zosiani