Sposób przygotowania:
Sushi z papryką i łososiemETAP 1:
Ryż do sushi dokładnie płuczemy wodą, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszoną na opakowaniu. Ugotowany i nieco ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu w proporcjach podanych na opakowaniu.
ETAP 2:
Na bambusowej macie układamy listek nori, chropowatą stroną do góry. Układamy ryż i dokładnie rozsmarowujemy. Najwygodniej robić to dłonią, dobrze mieć w pogotowiu miseczkę z chłodną wodą do moczenia ręki, żeby ryż się tak nie kleił.
Na listku nori powinna być równomierna, w miarę cienka warstwa ryżu, zostawiamy sobie trochę wolnego miejsca przy górnym i dolnym brzegu.
Ryż posypujemy czarnym sezamem.
ETAP 3:
Paprykę kroimy w paseczki, awokado, po obraniu, również.
Na ryżu kładziemy kawałki łososia i układamy też paprykę i awokado.
Górny brzeg listka nori smarujemy niewielką ilością pasty wasabi- pamiętając, że jest bardzo ostra.
ETAP 4:
Za pomocą maty bambusowej zawijamy ciasny rulon.
ETAP 5:
Rulon kroimy za pomocą dużego, bardzo ostrego noża na równe części.
Powstałe sushi układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
Każdy kawałek, tuż przed zjedzeniem maczamy w sosie (niewielkiej ilości) i zjadamy. Pomiędzy kawałkami sushi przegryzamy marynowany imbir.
Blendi