Sposób przygotowania:
Odchudzona sałatka gyrosETAP 1:
Kapustę poszatkować i przełożyć do miski. Lekko posolić. Papryki lub paprykę umyć, pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do miski.
ETAP 2:
Cebulę czerwoną pokroić w cienkie pół plasterki, które przed dodaniem do sałatki rozwarstwić palcami
ETAP 3:
Ogórki konserwowe osuszyć i pokroić ukośnie w plastry. Zimne mięso pokroić w paseczki. Przełożyć do małej miseczki i dokładnie wymieszać z przyprawą gyros. Przełożyć do miski, delikatnie przemieszać całość. Skosztować i doprawić według uznania solą i pieprzem.
ETAP 4:
W kolejnej miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu, łącząc ze sobą ketchup, majonez jogurt i przyprawę gyros. Sos przelać do sałatki i delikatnie po raz ostatni wymieszać. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Smacznego!