kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Odchudzony lemon curd

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cytrynowy, orzeźwiający krem cytrynowy, który równie dobrze smakuje jako dodatek do deserów, ciasteczek, serników jak i wyjadania łyżeczką. Wersja odchudzona bez masła i zmniejszona ilością cukru.

Odchudzony lemon curd

Składniki:

Odchudzony lemon curd

podstawowe

  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 150g cukru
  • płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

Odchudzony lemon curd
Cytryny sparzyć i wyszorować. Otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i skórkę z cytryny umieścić w garnuszku razem z cukrem, mąką ziemniaczaną oraz jajkami (zarówno całymi jajkami i żółtkami).

Gotować na małym ogni do zagotowania a następnie cały czas nie przerywając mieszania gotować jeszcze około 1-2 minut. Na końcu dodać olej kokosowy.

Przełożyć do słoiczka. Można przechowywać w lodówce do około tygodnia.