Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą jaglaną i twarogiem na świętaFarsz:
 
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej i usmażyć na złoty kolor. Ostudzić.
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Przełożyć do miski, dodać jaglankę oraz cebulę. 
Wymieszać, doprawić do smaku ( farsz powinien być dosyć pikantny).
Ciasto:
 
Do miski przesypać mąkę, dodać sól oraz wbić jajko. Wstępnie wymieszać.
Stopniowo dolewając wodę wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od ręki i jednocześnie będzie gładkie i elastyczne. Odłożyć na około 20-25 minut.
Wykonanie:
 
Ciasto rozwałkować na duży ,cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać krążki. Na każdy krążek nakładać po 1 czubatej łyżeczce masy serowo-jaglanej. Zlepiać pierogi.
Wrzucać partiami na osolony wrzątek i od ponownego zagotowania wody gotować około 2 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 
Na suchej patelni uprażyć mak i sezam, posypać ugotowane pierogi i podawać. Smacznego!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
