Sposób przygotowania:
Drożdżowo-dyniowe pierniczkiETAP 1:
Puree z dyni rozmrozić i krótko zagotować, aby masa zrobiła się aksamitna i aby odparowała nadmiar wody. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki. Dodać drożdże, cukier i wymieszać.
Mleko podgrzać wymieszać z przyprawą do piernika i podgrzać. Do mąk dodać jajko, żółtko i puree z dyni.
ETAP 2:
Miskę włożyć do robota kuchennego, wpiąć hak do zagniatania ciasta i zacząć zagniatać stopniowo dodając mleko.Zagniatać około 5 minut.
ETAP 3:
Następnie ciasto wyłożyć do miski. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi ciasto ponownie lekko wyrobić.
ETAP 4:
Każde rozwałkować na płat o grubości około 5-6 mm. Foremkami w świątecznych kształtach wycinać ciasteczka.
Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.
Do miseczki przełożyć białko, dodać mleko i roztrzepać. Pędzelkiem nakładać glazurę na każdy pierniczek.
Piec ciasteczka w 180 st około 8-10 minut ( do zrumienienia), odkładać do ostygnięcia na kratce.
ETAP 5:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać dokładnie z mlekiem. Dekorować pierniczki w ulubiony sposób ( ja maczałam w polewie połowę pierniczka po czym odkładałam na kratkę do zastygnięcia).
Smacznego!