2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1489]

Lemon Curd-cytrynowy budyń

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Mega cytrynowy budyń- idealnie spisze się jako dodatek do kruchych babeczek, warstwy tortu czy sernika, możliwości jego zastosowania jest wiele, amatorzy kwaśnych cytrynowych smaków będą nim zachwyceni!

Lemon Curd-cytrynowy budyń Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Lemon Curd-cytrynowy budyń

 

Sposób przygotowania:

Lemon Curd-cytrynowy budyń
Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku wsypać cukry, dodać jajka oraz żółtka,wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3 minut. Można używać od razu lub do 7 dni trzymając gotowy budyń w lodówce. 
Lemon Curd-cytrynowy budyń
cytryny szorujemy wyciskamy z nich sok a skórkę ścieramy
Lemon Curd-cytrynowy budyń
dodajemy cukry mąkę ziemniaczaną i gotujemy
Lemon Curd-cytrynowy budyń
następnie wlewamy olej dodajemy łyżeczkę masła i ponownie gotujemy

Tagi:

jajko jajka