akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Lemon Curd- przepis podstawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lemon Curd to kwaśno-słodki krem cytrynowy na bazie cukru, jajek i masła. Konsystencją przypomina budyń. Doskonały jako dodatek do ciast, deserów czy tortów. Wypiekom nadaje niepowtarzalny smak i kolor!

Lemon Curd- przepis podstawowy

Składniki:

Lemon Curd- przepis podstawowy

 

Sposób przygotowania:

Lemon Curd- przepis podstawowy
Jajka i żółtko dobrze roztrzepać w garnuszku. Dodać masło, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Wszystko podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając łyżką, by nie utworzyły się grudki.

Gotować do zgęstnienia masy.

Gotowy Lemon Curd przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce do 5 dni. Smacznego!! ;)