mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Lemon curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Lemon curd to pyszny, cytrynowy krem, doskonały jako dodatek do naleśników, pancakesów, ciast i deserów.

Lemon curd Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lemon curd

 

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
  • 1 łyżka masła (dodałam 1 łyżeczkę)

 

Sposób przygotowania:

Lemon curd
Wszystkie składniki (oprócz masła) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać masło i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Lemon curd
Etap 1
Lemon curd
Etap 2
Lemon curd
Etap 3
Lemon curd
Etap 4

Tagi:

jajko jajka