Sposób przygotowania:
Kapusta czerwona wigilijnaETAP 1:
Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec i goździki. Zalać litrem wody i ugotować do miękkości ( kontrolować stan płynów, w razie konieczności dodać więcej niż jest w przepisie).
ETAP 2:
W między czasie suszone pomidory i bakalie namoczyć ( każde w osobnym naczyniu). Cebulę i czosnek pokroić w cieknie plasterki. Zeszklić na oleju. Pieczarki pokroić w dużą kostkę i dodać do cebuli. Dusić do miękkości
ETAP 3:
Pomidory przed wrzuceniem do garnka pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać bakalie i dusić całość około 2 minuty. Następnie dodać ugotowanej kapusty i całość razem zagotować. Doprawić sosem teryiaki, solą i dużą ilością pieprzu. Zagotować, zdjąć z ognia. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, wymieszać.