Sposób przygotowania:
Torcik makowo-serowy na zimnoBiszkopt:
Białko oddzielić od żółtka. Ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier brzozowy i ubić do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać żółtko i dokończyć ubijanie.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie, acz dokładnie wymieszać.
ETAP 2:
Przelać do okrągłej formy o średnicy 15 cm ( ja użyłam szklanej pokrywki do naczynia do zapiekania) i wstawić do mikrofalówki. Gotować 2-4 minut ( czas uzależniony od możliwości sprzętu. Wyjąć, ostudzić i wyjąć z formy.
Masa makowo-serowa:
Mak zalać około 300 ml wody i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Odcedzić i zmielić trzykrotnie lub przełożyć do dzbanka blendującego i zostawić na wolnych obrotach na około 8-10 minut ( ja tak zrobiłam).
Wyjąć i przełożyć do patelnię z powłoką nie przywierająca. Dodać 10 g cukru brzozowego, syrop z agawy oraz bakalie.
Smażyć całość do połączenia, około 3-4 minut,zostawić do całkowitego ostygnięcia.
ETAP 4:
Żelatynę zalać około ¼ szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.
Ser, serek oraz jogurt grecki przełożyć do naczynia o płaskim dnie i zmiksować blenderem. Dodać pozostały ksylitol i aromat i znów zblendować.
Następnie partiami dodawać rozpuszczoną żelatynę stale miksując blenderem. Na koniec wsypać mak i dokładnie całość wymieszać.
ETAP 5:
Biszkopt ułożyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy.
W 2 łyżkach letniej przegotowanej wody wymieszać kroplę aromatu pomarańczowego ( można użyć likieru pomarańczowego lub innego alkoholu) i nasączyć ciasto przy pomocy pędzelka.
Następnie ostrożnie wylać masę makowo-serową. Wstawić do lodówki na 5 minut. W między czasie płatki migdałowe uprażyć na suchej i czystej patelni, ostudzić i posypać wierzch torciku.
Wstawić do całkowitego stężenia na 5-6 godzin do lodówki. Smacznego!