Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ogórki chilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ogórki dla wielbicieli ostrych smaków.

Ogórki chilli Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki chilli

 

  • 3 kg ogórków,
  • 3 łyżki chilli,
  • 5 łyżek gorącej oliwy,
  • 2 główki czosnku,
  • Sól,
  • ZALEWA:,
  • 1 kg cukru,
  • 1/2 l octu,
  • 1/2 l wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórki chilli
Ogórki dokładnie płuczemy i kroimy je w słupki lub plastry. Wkładamy je do dużej miski i zasypujemy dwoma garściami soli, odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściły ogórki. Na ogórki wsypujemy odmierzone chili, polewamy je gorącą oliwą i posypujemy obranymi ząbkami czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły powierzchnie ogórków. Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Zalewę studzimy. Ogórki układamy w słoikach. Każdy ze słoików zalewamy przygotowaną zalewą. Słoiki pasteryzujemy około 3-4 minut.
Ogórki chilli
Ogórki pokroić w 3 cm plastry lub słupki, zasypać dwoma garściami soli i odstawić na 10 min
Ogórki chilli
Na ogórki wsypać chili, gorącą oliwę i czosnek.
Ogórki chilli
Ogórki dokładnie mieszamy z przyprawami.
Ogórki chilli
Ogórki wkłądamy do słoików i pasteryzujemy.

Tagi:

ogórki