mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne ogórki, doskonałe przetwory na zimę :)

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Ogórki dokładnie szoruję pod bieżącą wodą. Korzenie chrzanu myję, obieram ze skórki, kroję na mniejsze kawałki.
W wyparzony i suchy duży słoik wkładam kwiaty kopru, po kilka obranych ząbków czosnku, po łyżeczce gorczycy, po kawałku chrzanu, układam ciasno ogórki.
W garnku gotuję wodę, dodaję sól, korzeń chrzanu, dokładnie mieszam, wrzącą zalewą zalewam ułożone ciasno w słoiku ogórki.
Lekko zakręcam, odstawiam na 3- 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie słoiki mocno dokręcam i przenoszę w chłodne miejsce np. do spiżarni lub do piwnicy.

Tagi:

ogórki