bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Ogórki kiszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Smacznego.

Ogórki kiszone

Składniki:

Ogórki kiszone

 

  • kisimy na zapas), 4 listki chrzanu, 20 listków wiśni, 20 listków dębu, l kg soli

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone
Sól rozpuścić w 2 l wody. Ogórki umyć. Na dno beczki położyć 2 listki chrzanu, 10 Listków wiśni i 10 listków dębu, następnie włożyć ogórki. Gdy ogórki są ułożone, znów położyć 2 listki chrzanu, 10 listków wiśni, 10 listków dębu. Wlać słoną wodę i nalać do pełna beczki świeżej, zimnej wody. Wody nie należy gotować. Na ogórki położyć deskę i obciążyć ciężkimi kamieniami, postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Ogórki mogą stać kilka miesięcy. Ale dopiero po 2 tygodniach są gotowe do jedzenia.

Tagi:

ogórki