dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Ogórki kiszone na zupę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przetarte ogórki z dodatkiem marchewki, selera, kopru i natki. Sposób na pyszną zupę ogórkową w zimę.

Ogórki kiszone na zupę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki kiszone na zupę

 

  • 1 kg ogórków kiszonych
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pęczki kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 łyż soli

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone na zupę
Ogórki kiszone ścieramy na tarce. Marchew i seler dokładnie myjemy i obieramy. Ścieramy na tarce i dodajemy do ogórków. Natkę i koper płuczemy i osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do ogórków. Wsypujemy sól i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin. Do ogórków wlewamy przegotowaną gorącą wodę tak aby cały przecier był w wodzie. Następnie ogórki przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy ok 5 minut. Smacznego!
Ogórki kiszone na zupę
Ogórki kisozne ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Ogórki kiszone na zupę
Obrany seler i marchew ścieramy na tarce.
Ogórki kiszone na zupę
Do ogórków dodajemy posiekany koper i natkę.
Ogórki kiszone na zupę
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin.

Tagi:

ogórki