Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone
Ogórki namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny. Do każdego litrowego słoika wkładać koper z baldachimem, kawałek chrzanu, 2- 3 ząbki czosnku. Ogórki układać pionowo, jasną stroną do góry. Wodę zagotować, na każdy litr wody wsypywać 1 kopiastą łyżkę soli. Słoiki zalać wrzącą wodą, zakręcić. Odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej, można jeszcze raz dokręcić wieczka, aby dokładnie zassały, po tym czasie wynieść do piwnicy.
Podczas kiszenia ogórków należy pamiętać, by słoiki były wyparzone, wieczka natomiast najlepsze będą nowe, dokładnie wyparzone i wytarte do sucha. Ogórki powinny być małe, jędrne i świeże, najlepiej świeżo zebrane rankiem lub wieczorem. Jeśli nie mamy pewności o jakiej porze były zbierane, należy je namoczyć w zimnej wodzie, aby uniknąć pustych środków. Nie bez znaczenia jest też ich uprawa, jeśli będą przenawożone mogą zwyczajnie zepsuć nam przetwory. Do kiszenia ogórków najlepsza będzie sól kamienna, a solanka w słoikach powinna przykryć dokładnie całe ogórki.
Podczas kiszenia ogórków należy pamiętać, by słoiki były wyparzone, wieczka natomiast najlepsze będą nowe, dokładnie wyparzone i wytarte do sucha. Ogórki powinny być małe, jędrne i świeże, najlepiej świeżo zebrane rankiem lub wieczorem. Jeśli nie mamy pewności o jakiej porze były zbierane, należy je namoczyć w zimnej wodzie, aby uniknąć pustych środków. Nie bez znaczenia jest też ich uprawa, jeśli będą przenawożone mogą zwyczajnie zepsuć nam przetwory. Do kiszenia ogórków najlepsza będzie sól kamienna, a solanka w słoikach powinna przykryć dokładnie całe ogórki.