rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Ogórki kiszone z przepisu Mamy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jedne z lepszych ogórków kiszonych jakie jadłam. Z przepisu mojej Mamy. Odrobina gorczycy sprawia, że są twardsze.

Ogórki kiszone z przepisu Mamy

Składniki:

Ogórki kiszone z przepisu Mamy

 

  • Ogórki- nie za duże, by nie miały dużo pestek
  • Po 2 gałązki kopru- nasiona wraz z baldachami na 1 słoik litrowy
  • Po 2 małe ząbki czosnku na słoik litrowy
  • Po 2 łyżki wiórek chrzanu na słoik litrowy
  • Po 1 małej łyżeczce gorczycy na słoik litrowy

 

  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka stołowa soli
  • 1/2 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone z przepisu Mamy

Ogórki

Ogórki moczymy w wodzie i dokładnie myjemy. Wybieramy tylko te, które nie są nadpsute i uszkodzone. Słoiki wyparzamy. Na spód każdego słoika dajemy po jednej łodydze kopru, po 1 łyżce chrzanu, ząbki czosnku oraz gorczycę. Układamy ogórki pionowo, ciasno obok siebie. Na wierzch ponownie dajemy łodygę kopru oraz łyżkę chrzanu.

Przygotowanie zalezy i kiszenie:

Wodę gotujemy wraz z solą i cukrem. Zalewamy tak, by przykryło ogórki. Zakręcamy i odstawiamy na kilka dni w temp. pokojowej, po czym wynosimy do zimnego miejsca.
Ilość zalewy podana w przepisie starcza na ok 2 litrowe słoiki.
Ogórki można jeść już po upływie dwóch tygodni. Przechowywać można ok roku.

Tagi:

ogórki