migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Ogórki kiszone ( i małosolne)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Każdy zna i lubi ogóreczki kiszone czy małosolne. Sposobów na ich przygotowanie wiele a to mój przepis którego nauczyła mnie mama. Ogóreczki wychodzą przepyszne i twarde.

Ogórki kiszone ( i małosolne)

Składniki:

Ogórki kiszone ( i małosolne)

 

  • ogórki gruntowe
  • korzenia chrzanu, 2-3 duże ząbki czosnku, jeśli mamy kilka listków wiśni lub czarnej porzeczki

 

  • zalewa:
  • 2 litry zimnej przefiltrowanej wody
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone ( i małosolne)
Ja ogóreczki mam własne więc przetwarzam świeżo zerwane. Zalewam je wodą na czas zanim przygotuję słoiczki i inne składniki. Ogórki dokładnie umyć i osączyć z wody. Na dnie każdego słoika ułożyć gałązkę kopru. Następnie ciasno ułożyć ogórki. Do każdego słoika między ogóreczki włożyćgałązkę kopru, 2-3 kawałeczki korzenia chrzanu i ząbki czosnku. Na wierzchu ułożyć liść chrzanu. Jeśli mamy dokładamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Jeśli mamy większe słoje to oczywiście musimy dać więcej chrzanu, kopru i czosnku. W zimnej przefiltrowanej wodzie dokładnie rozpuścić sól. Gotową zalewą zalać ogórki ułożone w słoikach. Zakręcić, ja pod zakrętkę daje kawałek foli wtedy zakrętki tak nie rdzewnieją od soli z zalewy. Odstawić do ukiszenia, najlepiej na betonowej posadzce lub na jakimś ręczniku bo podczas fermentacji zalewa będzie ciekła ze słoików. Ogórki małosolne robie tak samo zmniejszając tylko ilość soli w zalewie o połowę. Ogóreczki małosolne są dobre ok 4 dnia. Niektórzy jedzą już po jednym czy dwóch dniach, dla mnie najlepsze są po czterech dniach.

Tagi:

ogórki