Sposób przygotowania:
Ogórki konserwowe pasteryzowane
Przygotowanie:
Ogórki umyć i starannie opłukać.Przyprawy przygotować-umyć.
Zagotować wodę z solą,cukrem i octem.Włożyć na dno słoja ( weka) czosnek bądź cebulę,korzeń i liście chrzanu,pieprz i koper.
Następnie ułożyć ogórki pionowo i gorącą zalewą napełnić słój.Zamknąć pokrywkę i nałożyć uszczelkę.Słoje ustawić w kotle i zalać wodą,aby je pokryła.
Ogórki pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 95 s.Następnie odlać z kotła część gorącej wody i stopniowo studzić słoje przez dolewanie zimnej wody do naczynia,w którym przeprowadzana była pasteryzacja.Nalepić na słoje etykiety z danymi.Zdjąć sprężynkę,sprawdzić szczelność zamknięcia i odstawić słoje na kilkanaście godzin,po czym powtórnie sprawdzić ich szczelność.
Ogórki umyć i starannie opłukać.Przyprawy przygotować-umyć.
Zagotować wodę z solą,cukrem i octem.Włożyć na dno słoja ( weka) czosnek bądź cebulę,korzeń i liście chrzanu,pieprz i koper.
Następnie ułożyć ogórki pionowo i gorącą zalewą napełnić słój.Zamknąć pokrywkę i nałożyć uszczelkę.Słoje ustawić w kotle i zalać wodą,aby je pokryła.
Ogórki pasteryzować przez 20 minut w temperaturze 95 s.Następnie odlać z kotła część gorącej wody i stopniowo studzić słoje przez dolewanie zimnej wody do naczynia,w którym przeprowadzana była pasteryzacja.Nalepić na słoje etykiety z danymi.Zdjąć sprężynkę,sprawdzić szczelność zamknięcia i odstawić słoje na kilkanaście godzin,po czym powtórnie sprawdzić ich szczelność.