Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ogórki kwaszone w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ogórki kiszone w taki sposób są smaczne i bardzo dobrze się przechowują

Ogórki kwaszone w słoikach

Składniki:

Ogórki kwaszone w słoikach

 

  • 2 kg ogórków korniszonów,
  • 3-4 łyżki soli ,
  • 1 główka czosnku
  • 2-3 gałązki kopru z nasionami,
  • chrzan świeży

 

Sposób przygotowania:

Ogórki kwaszone w słoikach
Małe ogórki dokładnie umyć. Na dno słoika włożyć gałązkę kopru z nasionami, ułożyć ciasno ogórki, do każdego słoika włożyć ząbek czosnku i kawałeczek świeżego chrzanu. W garnku zagotować z solą 2 litry wody. Gorącą słoną wodą zalać ogórki w słoikach, zakręcić zakrętki. Odłożyć na 4-5 dni w ciepłe miejsce, następnie przechowywać w chłodnej spiżarni lub piwnicy.

Tagi:

ogórki