MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ogórki małosolne.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 1

Smaczne ogórki małosolne, które są dobre już po 3 dniach kiszenia.

Ogórki małosolne. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne.

 

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 10 ząbków czosnku
  • koper kwitnący
  • 4 cm chrzanu
  • 4 l wody
  • 4 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne.
Ogórki dokładnie opłukujemy dwa razy. Czosnek obieramy, chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Koper opłukujemy. Do garnka wlewamy 4 litry wody, gotujemy, wsypujemy sól, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W słoiku układamy ogórki i wrzucamy chrzan i czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą. Słoik przykrywamy talerzykiem lub pokrywką z dziurą.Odstawiamy w ciepłe miejsce a po trzech dniach będą nadawać się do spożycia.
Ogórki małosolne.
Ogórki opłukujemy dokładnie dwa razy w wodzie.
Ogórki małosolne.
Niezbędne produkty to koper, chrzan i czosnek.
Ogórki małosolne.
Ogórki układmy ciasno w słoiku dodajac chrzan i ząbki czosnku.
Ogórki małosolne.
Wprzegotowanej wodzie rozpuszczamy sól, schładamy i zimną zalewamy ogórki.