aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ogórki małosolne.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sezon na ogórki pora zacząć :-))

Ogórki małosolne. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne.

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne.
Przygotowujemy słój do kiszenia ogórków małosolnych. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju jasną stroną do góry. (Nigdy odwrotnie, gdyż w tej ciemnej stronie ogórka jest goryczka i to ona może zniszczyć nam cały smak ogórków). Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do słoja. Dodajemy świeży koper lub gotową mieszankę ziół. Ja akurat miałam taką mieszankę. W garnku podgrzewamy wodę i wsypujemy do niej sól w proporcji 1 łyżka soli na 1/2 litra wody. Gdy sól rozpuści się w wodzie, to zalewamy taką zalewą nasze ogórki. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na blat kuchenny. Po około 3 dniach są już gotowe do jedzenia. Tak przygotowane ogórki małosolne możemy chrupać do wszystkiego.
Ogórki małosolne.
Ogórki gruntowe (najlepsze najmniejsze) dokładnie myjemy.
Ogórki małosolne.
Umyte układamy w słoju do kiszenia jasną stroną do góry.
Ogórki małosolne.
Dodajemy ząbki czosnku, koper lub mieszankę do kiszenia.
Ogórki małosolne.
Zalewamy wodą w której wcześniej rozpuściliśmy sól. 1 łyżka soli na 1/2 litra wody.

Tagi:

zioła ogórki