Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne.
Przygotowujemy słój do kiszenia ogórków małosolnych. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju jasną stroną do góry. (Nigdy odwrotnie, gdyż w tej ciemnej stronie ogórka jest goryczka i to ona może zniszczyć nam cały smak ogórków). Ząbki czosnku obieramy, kroimy na pół i wrzucamy do słoja. Dodajemy świeży koper lub gotową mieszankę ziół. Ja akurat miałam taką mieszankę. W garnku podgrzewamy wodę i wsypujemy do niej sól w proporcji 1 łyżka soli na 1/2 litra wody. Gdy sól rozpuści się w wodzie, to zalewamy taką zalewą nasze ogórki. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na blat kuchenny. Po około 3 dniach są już gotowe do jedzenia. Tak przygotowane ogórki małosolne możemy chrupać do wszystkiego.