lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Chciałam skosztować ogórka małosolnego ale jak zobaczyłam cenę 17 zł za kg odechciał mi się. Więc zabrałam się do tego inaczej. Kupiłam ogórki i to co potrzebne by stały się małosolne.

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • 1i ½ kg małych, twardych ogórków gruntowych
  • Woda 2 litry
  • 3 łyżki soli
  • 1 główka czosnku obrana

 

  • korzeń chrzanu kawałek z 5 cm
  • koper z 4 łodyżki

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Do pojemnika plastikowego kładę na dno chrzan liście ,korzeń , koper i obrane ząbki czosnku . Gotujemy wodę 2 litry i sypiemy sól, rozrabiamy. Na przygotowane ” podłoże „ kładę ogórki podłużnie dosyć ciasno . Na ogórki kładę koper . Zalewam woda ze solą , dociskam talerzem i zostawiam na 3-5 dni, lepiej jak są dociśnięte i nie pływają . Im dłużej leżą tym się bardziej kiszą Gotowe można jeść .
Ogórki małosolne
Do pojemnika plastikowego kładę na dno chrzan liście ,korzeń , koper i obrane ząbki czosnku .
Ogórki małosolne
Na przygotowane ” podłoże „ kładę ogórki podłużnie dosyć ciasno .
Ogórki małosolne
Na ogórki kładę koper . Zalewam woda ze solą , dociskam talerzem i zostawiam na 3-5 dni, lepiej jak są dociśnięte i nie pływają . Im dłużej leżą tym się bardziej kiszą Gotowe można jeść .

Tagi:

ogórki