Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne Babcigramolki :
Ogórki umyć , obciąć oba końce. Liście wiśni i chrzanu umyć . Korzeń chrzanu obrać i przekroić na kilka kawałków. Czosnek obrać z osłonek. Na dno kamionki włożyć baldachy kopru, liście wiśni i chrzanu, liść laurowy , ziele angielskie , kilka kawałków korzenia chrzanu, 5 ząbków czosnku. Na to ułożyć ogórki. Wsypać gorczycę . Położyć na wierzchu pozostały czosnek i kawałki chrzanu. We wrzącej wodzie rozpuścić sól i gorącą zalewą zalać ogórki. Na wierzchu kamionki położyć odwrócony dnem do góry talerz śniadaniowy i obciążyć go ( NP. słoikiem wypełnionym wodą ). Zostawić na kilka dni. Po 4 dniach nadają się już do jedzenia.
Jojo
eli_555
teresa.rembiesa
Babciagramolka
A spróbuj raz zalać wrzątkiem - i jeszcze do tego obciąć końce ogórków - o wiele szybciej się kiszą - po 24 godzinach już pachną .
msewka
Natala1210
luna
Babciagramolka
U mnie już są w sprzedaży szklarniowe ale te małe jak z gruntu .Już można robić pierwsze małosolne.
Jojo
Ja wlasnie wczoraj kupilam - wprawdzie tylko kilogram - z zamiarem wyprobowania Twojego przepisu Buniu . Napisze jak wyszly bo mysle , ze jutro powinny byc dobre - juz sie nie moge doczekac :)
Persik
Jojo
Habibi & Cats
Babciagramolka napisał(a):