dzejlo

dzejlo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Najlepsze na wiosnę, czosnkowe ogóreczki małosolne

Ogórki małosolne Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ok 2 kg ogórków gruntowych najlepiej małych
  • 2 łyżki soli
  • 4-5 ząbków czosnku
  • mały korzeń chrzanu
  • świeży koperek
  • Przegotowana woda ok 1.5 litra

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki umyć dokładnie i oczyścić z ewentualnej ziemi. Sól rozpuścić w wodzie. W dużym słoju układać ogórki warstwami i wtykać pomiędzy nie obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz obrany i pokrojony w słupki chrzan. Zalać wodą pozostawiając trochę miejsca od góry na koper. Włożyć koper, docisnąć czymś, np słoikiem.
Ogórki małosolne
Etap 1
Ogórki małosolne
Etap 2

Tagi:

ogórki