Gatita

Gatita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Na targach pojawiły się już pierwsze gruntowe ogórki, pora więc zabrać się za ich kiszenie.W związku z tym dziś podpowiem Wam jak zrobić ogórki małosolne. Ponieważ o tej porze roku trudno o koper do kiszenia ogórków, wykorzystuję suszony koper.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • 1000 g ogórków gruntowych
  • 3-4 gałązki kopru
  • gorąca woda do zalania ogórków
  • sól kamienna niejodowana (1 łyżka na 1 litr wody)
  • 4 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie myjemy, wkładamy do szklanego słoja lub kamionkowego czy też glinianego garnka. Na wierzchu układamy gałązki kopru.

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól, zalewamy nią ogórki, tak, żeby były całkowicie przykryte wodą. Gdy woda przestygnie dodajemy czosnek.

Wszystko przykrywamy małym talerzykiem, żeby ogórki nie wypływały. Garnek zostawiamy na blacie kuchenny na 1-2 dni.

Po tym czasie ogórki będą gotowe. Im cieplej w pomieszczeniu, w którym stoją ogórki, tym szybciej zaczną się kisić.

Tagi:

ogórki