Sposób przygotowania:
Ogórki małosolne 11
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy.
Do dzbanka wlewamy 2 litry przegotowanej wody, dodajemy sól - mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie szorujemy, osuszamy i odcinamy końce. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.
Na spód słoika układamy 2 gałązki kwiatostanu kopru, wrzucamy 3-4 połówki czosnku i garstkę chrzanu, na tym układamy pionowo ogórki.
Następnie powtarzamy cały proces, czyli na ogórki układamy 2 gałązki kopru, dodajemy czosnek, chrzan i ogórki.
Na górze układamy gałązki kopru, czosnek, chrzan i zalewamy letnią wodą po sam czubek słoja. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni.
Po upływie 2 - 3 dni możemy się delektować małosolnymi ogórkami. (ja już nie mogę wytrzymać i próbuję je następnego dnia)
Smacznego :)
Do dzbanka wlewamy 2 litry przegotowanej wody, dodajemy sól - mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie szorujemy, osuszamy i odcinamy końce. Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.
Na spód słoika układamy 2 gałązki kwiatostanu kopru, wrzucamy 3-4 połówki czosnku i garstkę chrzanu, na tym układamy pionowo ogórki.
Następnie powtarzamy cały proces, czyli na ogórki układamy 2 gałązki kopru, dodajemy czosnek, chrzan i ogórki.
Na górze układamy gałązki kopru, czosnek, chrzan i zalewamy letnią wodą po sam czubek słoja. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni.
Po upływie 2 - 3 dni możemy się delektować małosolnymi ogórkami. (ja już nie mogę wytrzymać i próbuję je następnego dnia)
Smacznego :)