donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Ogórki małosolne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ogórki małosolne- czyli klasyk polskiej kuchni. Łatwe w przygotowaniu, a jaką mogą dać satysfakcje, jeśli są wykonane z ogórków z własnego ogródka.

Ogórki małosolne

Składniki:

Ogórki małosolne

 

  • ogórki gruntowe-ok 1,5 kg
  • korzenie chrzanu
  • liście kopru
  • przegotowana, osolona, ostudzona woda

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne
Ogórki dokładnie umyć, usuńąc szypułki, a następnie ułożyć ciasno w słoju. Pomiędzy ogórkami umieścić koper, pokrojony w paseczki chrzan.

Całą sól rozpuść w wodzie i zalej nią zawartość słoika tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik nakryj zakrętką..Tak przygotowane ogórki odstaw.

Po trzech dniach woda powinna zmętnieć, wtedy ogórki będą gotowe. 

Tagi:

ogórki