pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki małosolne chrzanowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z charakterystyczną goryczką chrzanu w smaku

Ogórki małosolne chrzanowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne chrzanowe

 

  • ogórki gruntowe 2 kg
  • woda 2 litry
  • sól kamienna 2 łyżki
  • chrzan korzeń 3,
  • liście chrzanu 6,
  • koper 1 roślina,

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne chrzanowe
Ogórki małosolne całą noc moczę w przefiltrowanej wodzie. Zabieg ten pozwoli nabrać jędrności ogórków szczególnie takich kupionych ze sklepu, gdzie widzimy że są już lekko pomarszczone. Następnego dnia w 2 litrach przefiltrowanej wody rozpuszcza sól. Wkładam namoczone ogórki. Dodaję połamane korzenie chrzanu i liście chrzanu. Ewentualnie uzupełniam wodę, aby przykryła liście. Delikatnie mieszam i odstawiam do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.
Ogórki małosolne chrzanowe
Ogórki gruntowe moczymy w wodzie aby były jędrne
Ogórki małosolne chrzanowe
Ogórki zalewamy słona wodą i dodajemy chrzan i koper
Ogórki małosolne chrzanowe
NA wierzch kładziemy świeże liście chrzanu
Ogórki małosolne chrzanowe
Ogórki trzymamy w solnce przez trzy dni

Tagi:

ogórki