pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki małosolne selerowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

ogórki z mocnym akcentem selerowym

Ogórki małosolne selerowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórki małosolne selerowe

 

  • ogórki gruntowe 1,5 kg
  • sól kamienna 1,5 łyżki
  • woda przefiltrowana 2 litry
  • zielona część selera 8 sztuk
  • chrzan korzeń kawałek
  • czosnek ząbki 3

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne selerowe
Ogórkom ucinam „dupkę”. W wodzie rozpuszczam sól kamienną. Wkładam do niej ogórki. Dodaję kawałek chrzanu i rozduszone ząbki czosnku. Na wierzch kładę zielone części z selera. Obciążam i naczynie przykrywam. Wstawiam do lodówki. Lodówki są gotowe do spożycia po 2 dniach. Jeśli robimy mocniej słone czekamy jeszcze dzień lub dwa. Smacznego.
Ogórki małosolne selerowe
Ogórki zalewam solanką, dodaję chrzan oraz rozduszony czosnek
Ogórki małosolne selerowe
Ogórki przykrywam zielonymi częściami selera
Ogórki małosolne selerowe
Obciążam i trzymam w lodówce przez parę dni
Ogórki małosolne selerowe
Przekrojony, dwudniowy ogórek małosolny

Tagi:

ogórki seler