A.B.

A.B.

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 259]

Ogórki na zupę

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

zawsze wykorzystuję do tego przerośnięte ogórki,które już nie można wykorzystać do innych specjałów na zimę

Ogórki na zupę

Składniki:

Ogórki na zupę

 

  • 3 kg sporych ogórków
  • 3 porządne garście grubej soli
  • koperek

Sposób przygotowania:

Ogórki na zupę
Ogórki obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,solimy i odstawiamy na 4 godziny.Dodajemy koperek,mieszamy,osączamy na sicie i napychamy słoiki,wekujemy ok 10 minut.Odwracamy gorące i sprawdzamy czy się zamknęły przed odstawieniem na półkę.Jeżeli słoik "syczy" znaczy,że należy zlać troszkę soku i zawekować raz jeszcze.

Tagi:

ogórki