Magda2601

Magda2601

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Ogórki najlepsze

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i pionowo układać w wyparzonych czystych słoikach przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą.

Ogórki najlepsze

Składniki:

Ogórki najlepsze

 

  • 1 kg niewielkich ładnych ogórków
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki źródlanej wody
  • ½ szklanki mocnego octu
  • 1 łyżka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • Listek laurowy
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka gorczycy

 

Sposób przygotowania:

Ogórki najlepsze
Ogórki dokładnie umyć, wysuszyć i pionowo układać w wyparzonych czystych słoikach przekładając ząbkami czosnku i przesypując gorczycą. Wodę zagotować z solą , cukrem , listkiem laurowym i kminkiem. Lekko ostudzić i ciepłą zalać ogórki . Słoik przykryć gazą,. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 dni. Następnie zagotować ocet i dodać do ogórków. Słoiki zamykać wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 20 min około 90 st. C. Przechowywać w ciemnym pomieszczeniu. Doskonały dodatek do mięs. Smacznego!

Tagi:

ogórki